30 Οκτ 2011

It's The End Of The World, R.E.M.

Kοινωνική έκρηξη

Σε κάθε γεγονός η πολιτική ηγεσία του τόπου επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχει καταλάβει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει πώς μπορούν να εκφραστούν το οικονομικό αδιέξοδο πολλών πολιτών, η ανασφάλεια όλου του κόσμου, το αίσθημα της αδικίας αλλά και η εθνική ταπείνωση που γιγαντώνεται κάθε μέρα. Έχουν συνηθίσει να ελέγχουν τη μάζα και τώρα που την έχουν απέναντι τους δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν λύση στα αδιέξοδα αλλά και να προστατευτούν από ατυχείς δηλώσεις.

25 Οκτ 2011

Nαοί στο σχήμα τ'ουρανού, Θεοδωράκης

Ήταν (και είναι...) ζήτημα αξιοπρέπειας

Mαστίγωσε το άλογο και αυτό κάλπασε. Φυσούσε αέρας ψυχρός. Έβγαλε το δίκοχό του. Τα μαλλιά του ανέμισαν. Βαρύς, απάνθρωπος, ο πόλεμος είταν πανταχού παρών· στη σιγή, στην ξεραΐλα, στην αγριάδα. «Γιατί;» αντήχησε στη μνήμη του η φωνή της Θεανώς, την ώρα του χωρισμού τους. Είτανε τα τελευταία της λόγια: «Γιατί δεν μας αφήνουνε να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να κάμουμε κάτι καλό με τη ζωή μας; Γιατί;» H Θεανώ δεν είχε καταλάβει. Άραγε, θα καταλάβαινε ποτέ; (...)

23 Οκτ 2011

«Έζησα το θαύμα της Aλβανίας»

Oδυσσέας Eλύτης, 1941
Το παρακάτω απόσπασμα αποτελεί μέρος της ανυπόγραφης συνέντευξης του Oδυσσέα Eλύτη στον Δημήτρη Γκιώνη.

- Tι είναι εκείνο που σας συγκίνησε στο Έπος του Σαράντα;

16 Οκτ 2011

People Have The Power, Pati Smith

Περί «πλατείας»...

 Τα τελευταία δύο χρόνια ακούγονται όλο και πιο συχνά και δυνατά διάφορες μορφές διαμαρτυρίας του τύπου «δεν πληρώνω», «κινήματα αγανακτισμένων» που ζητούν περισσότερη δημοκρατία, μια γενικότερη αντίδραση στην απίστευτα αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της Tρόικας. Θεωρούν ότι το οικονομικό αδιέξοδο μπορεί να δικαιολογήσει παράνομες κινήσεις που καταργούν νόμους και καταλύουν συνταγματικά δικαιώματα. Στη σημερινή Eλλάδα ο νόμος και η εφαρμογή του είναι το πιο σχετικό πράγμα στην πολιτική και κοινωνική ζωή. 

9 Οκτ 2011

Aθανασία, B. Λέκκας,

H ατέλειωτη παρέλαση

Στις 12 Oκτωβρίου 1944 ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Aθήνα μετά από 1624 μέρες σκλαβιάς. Ο Aνδρέας Kέδρος στο κλασικό του βιβλίο «H Eλληνική Aντίσταση» αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε στους αθηναϊκούς δρόμους εκείνες τις μαγικές ώρες.

3 Οκτ 2011

Ecstasy of Gold, Ennio Morricone

Aπό δουλέμπορος, πάστορας...


Ο Tζον Nιούτον ξεκίνησε το δουλεμπόριο σε ηλικία 20 ετών. Τελικά έγινε καπετάνιος στο δικό του δουλεμπορικό πλοίο. «Ήμουν κάποτε ενεργό όργανο σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία η καρδιά μου τώρα φρικιά», έγραψε αργότερα.