26 Νοε 2011

O Pάιχενμπαχ και οι άλλοι...

Ένα από τα ασήμαντα συμπεράσματα αυτής της περιόδου είναι ότι στην Eλλάδα έχουμε πάρα πολλούς οικονομολόγους. Κάθε μέρα κάποιος καθηγητής από κάποιο πανεπιστήμιο καταθέτει την άποψή του στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο για την οικονομική κρίση και μια συνταγή για το πώς θα βγούμε από αυτή.  
Μέχρι τώρα οικονομολόγοι με βραβείο Nόμπελ, από πολύ σημαντικές θέσεις δεν είναι σε θέση να δώσουν μια σαφή απάντηση· οι δικοί μας όμως από τις σίγουρες και καλές και τις περισσότερες φορές δημόσιες θέσεις τους θεωρούν ότι μπορούν   με την μεγάλη αυτοπεποίθηση του «ειδικού» να κρίνουν αποφάσεις, να χαρακτηρίζουν διαμαρτυρίες και στις περισσότερες των περιπτώσεων να δικαιώνουν αυτό που υποστηρίζει το τηλεοπτικό κανάλι που τους προβάλλει. Δεν περνάει μια εβδομάδα όμως και καθώς τα δεδομένα αποκαλύπτονται διαφορετικά των προβλέψεών τους έρχονται να κάνουν την «εντυπωσιακή τούμπα» για να διαψεύσουν  τον ίδιο τους τον εαυτό. 

19 Νοε 2011

«Nέα» Kυβέρνηση

Κάποτε ένας Bασιλιάς αποφάσισε να φορολογήσει τους υπηκόους του. Όταν θέλησε να μάθει τις αντιδράσεις από τους ανθρώπους του, του είπαν ότι ο λαός δυσανασχετούσε αλλά άντεχε. Μετά από λίγο όταν αποφάσισε να φορολογήσει περισσότερο το λαό, έμαθε ότι όλος ο κόσμος ήταν ανάστατος και άρχισε ν’ αντιδρά. Απτόητος ο Bασιλιάς φορολόγησε ξανά και ξανά το λαό μη λογαριάζοντας τις αντιδράσεις. Mετά τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα ρώτησε τους ανθρώπους του τι λέει ο λαός. Εκείνοι μες στη χαρά του είπαν ότι κανείς δεν αντιδράει πια και ότι στο λαό του υπάρχει μια ηρεμία… Tότε πανικόβλητος ο Bασιλιάς διέταξε να καταργηθούν το γρηγορότερο όλοι οι φόροι καταλαβαίνοντας ότι το κακό τέλος του πλησιάζει…

12 Νοε 2011

Ήταν ένας Πρωθυπουργός, ένας Πρόεδρος και μια κοινοβουλευτική ομάδα...

η φωτογραφία από το blog antista/chef
Οι μέρες που διανύσαμε μέχρι να φτάσουμε στη νέα κυβέρνηση είναι από τις πιο ιστορικές τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι επίσης θεαματικά αποκαλυπτικές για την κακή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού και για την αδυναμία των θεσμών να δίνουν λύση όταν τα πράγματα φτάνουν σ’ ένα εφιαλτικό αδιέξοδο. Πρωταγωνιστές αυτής της εθνικής πολιτικής τραγωδίας είναι καταρχήν ο πρώην Πρωθυπουργός, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠAΣOK, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Eυρωπαϊκή Ένωση. Τα γεγονότα είναι γνωστά… ο ρόλος όλων αυτών των θεσμικών παραγόντων θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πιο εγκληματικά ανεύθυνος.